sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Kesän kuulumisia

Aikaa on  vierähtänyt rutkasti sitten viimeisimmän kirjoituksen, mutta koko päivän kestävä sunnuntaisade jätti sopivan raon kirjoittamiselle ja pääsin viimein kertomaan kesän harjoittelu- ja kisakuulumisia.

Kaiken kaikkiaan kesä on vierähtänyt tähän saakka pitkälti perheen, treenaamisen ja töiden pyhässä kolminaisuudessa, josta jäänyt aika on mennyt koti- ja pihatöiden parissa. Mitään pidempiä kesälomareissuja meillä ei ole tänä kesänä vielä ollut vaan kisareissutkin ovat olleet korkeintaan viikonloppureissuja.

Kokonaisuudessaan kesä on mennyt harjoittelun ja kilpailuiden suhteen hyvin, lukuun ottamatta harmittavaa vatsatautia juuri XCO SM-kisojen aikaan, enkä päässyt puolustamaan edellisvuotista Suomenmestaruuttani.

Kerron kuulumisia tuoreimmasta kilpailusta alkaen kohti aiempia.

Olimme 25.7. eilen Juhan kanssa ajamassa Lahti Bike Weekendin maraton kisan, joka järjestettiin tänä vuonna viime vuodesta poiketen Lahden hiihtostadionilla, reitin kulkiessa kuitenkin osittain samoja uria mitä viime vuonna. Reitin pituudeksi oli ilmoitettu 60 km, mutta viime hetken muutokset lyhensivät rataa n. 4 km. Matkan lyheneminen ei minua haitannut, sillä reitti oli muuten fyysisesti haastava lukuisine raskaine nousuineen, minkä lisäksi reitillä riitti polkua kiitettävästi. Olin toipunut lähes viikon kestäneestä vatsataudista hyvin ja ajo oli voimakkaan tuntuista. Liekö muutaman päivän mittainen totaalilepo tehnyt hyvää jaloille ja ajo kulkee nyt entistä paremmin. Arvioisin tämän kilpailun yhdeksi kesän parhaimmista ajoistani. Naisten sarjan voittoajalla 2.26.26 olisin ollut miesten yleisessä sarjassa sijalla 12. Mieheni Juha ajoi myös loistavasti päästen M40-sarjassa ensimmäistä kertaa tänä kesänä maraton cupin kisassa palkintosijalle. Lisäksi keli oli yksi kesän parhaista, lämmön helliessä peräti +22 asteisena ja auringon paistaessa lähes pilvettömältä taivaalta.

Ajassa taaksepäin siirryttäessä viimeistä edeltävä kisani oli 11.7. ajettu Valkeakoski R-Tech maraton, joka ajettiin tälle kesälle tyypillisessä erittäin vaihtelevassa säässä. Kisan alussa tuli vajaan tunnin mittainen erittäin rankka sade, joka kasteli radan läpimäräksi ja teki siitä savisen ja liukkaan. Kisareitti alkoi paikoin muistuttaa Tahkon mutaista rataa, mutta pysyi silti kokonaisuudessaan paremmassa kunnossa. Pidin Valkeakosken radasta erittäin paljon, sillä siinä oli sopivassa suhteessa nousua sekä polkuosuuksia, jotka olivat silti ihan ajettavia myös jäykkäperäisellä pyörällä. Ajoimme Juhan kanssa lähes samaa vauhtia koko kisan, hänen jäädessä lähinnä teknisemmillä polkuosuuksilla hieman minun vauhdistani. Tuo kertoo teknisen ajotaitoni kehityksestä, sillä aiemmin tilanne on ollut juuri päinvastoin eli minä olen ollut vaikeuksissa Juhan perässä teknisillä pätkillä. Minä voitin naisten sarjan 33 min erolla ennen TWD:n Maija Rossia ja Juha sijoittui 7. miesten yleisessä sarjassa samalla ajalla 2.50.53 kuin minä. Ajoi tuntui kisassa vahvalta ja odotin hyväkuntoisena seuraavan viikon SM-kisoja autuaan tietämättömänä myöhemmin seuraavan viikon keskiviikkona iskeneestä rajusta vatsataudista.

Ajassa taaksepäin kesäkuun puolelle siirryttäessä kolmanneksi viimeisin kisani oli kesän kohokohta Tahko MTB. Odotin kisaa jännityksellä, koska suuri toiveeni oli voittaa kisa. Edellisvuonna en ollut päässyt mukaan ja tähän vuoteen oli odotuksia senkin edestä. Lisäjännitystä toi se, että lähdin matkaan ensimmäistä kertaa uudella Bergamontin Fastline-täysjoustolla, jolla en ollut aiemmin kilpaillut. Pyörä toimi kuitenkin loistavasti ja sopi liukkaalle ja kivikkoiselle kisareitille kuin nenä päähän. Ajo oli vahvaa ja varmaa alusta loppuun, enkä tehnyt teknisillä poluillakaan ainoatakaan ajovirhettä. Niinpä sain kaulaani Tahkon voittajaseppeleen vajaan 13 minuutin erolla ennen toiseksi ajanutta Korson Kaiun Noora Kanervaa. Kolmanneksi ajaneeseen Ounasvaaran Pyöräilijöiden Meiju Salmelaan oli eroa maalissa vajaat 18 min. Tahkon kisa oli minulta tähän astisen kisakauden parasta suorittamista ja aika 3.00.10 on kautta aikojen paras suoritukseni Tahkolla, vaikka rata oli viimeisien vuosien mittapuun mukaan erittäin hitaassa kunnossa runsaan mutavellin ja liukkauden vuoksi.

Tahkon lähtöviivalla yhdessä Meiju Salmelan kanssa
Noora Kanerva saa shampanjasta palkintopallilla

Viimeisin raportoimaton kisa on Laajavuori MTB 13.6., jossa ajoin 54 km täyden 80 km matkan sijaan. Päätös ajaa kaksi kierrosta kolmen sijasta oli tilanteessani ehdottomasti oikea ja tuki kunnon kehittymistä Tahkolle paremmin. Ajalla 2.25.42 voitin naisten sarjan tuolla matkalla ennen toiseksi ajanutta Mira Orell-Sipposta. Kisan 3. ja 4. olivat hiihtäjät Anni Kainulainen ja Ruut Väämetsä. Oma ajaminen parani toisella kierroksella ja maalin kurvatessa tuntui, että kolmas kierros olisi mennyt samaan vauhtia, mutta olin silti tyytyväinen päästessäni maaliin ennen äkisti alkanutta rajua sadetta, joka kasteli radan kolmannen kierroksen ajajille liukkaaseen kuntoon. Tahkolla huoltajana viikkoa myöhemmin ollut Juha ajoi Laajavuoressa hienon ajon sijoittuen 27 km matkalla 2. ko. matkan voittaneen Samuel Halmeen jälkeen.

Onneksi kesää on vielä jäljellä ja ihanan haastavia kisoja vielä tiedossa. Ensi viikonloppuna on Jämi84 Craft Triplan pyöräilyosakilpailu, jossa nimensä mukaisesti ajetaan 84 km helppoja maastoja ja hiekkateitä pitkin. Lähden kilpailuun puolustamaan viime vuotista kokonaiskisan voittoani tavoitellen samalla kirkasta mitalia myös yksittäisenä kisana. Sen jälkeen edessä on kesän ensimmäinen pidempi reissu, kun lähdemme muutaman muun Jypsiläisen kanssa Norjaan Skibotniin Lavkarittet-nimiseen 68 km mittaiseen maastopyöräkilpailuun vajaan viikon mittaiselle matkalle. Odotan hienoa reissua upeissa vuoristomaisemissa jäämeren rannalle.