sunnuntai 28. syyskuuta 2014

SM-maastoduathlon Iisalmi 27.9.

Viikko SM-maratonin pettymyksen jälkeen oli kiva onnistua Iisalmen SM-duathlonissa ja pyyhkiä aiempi epäonnistuminen mielestä. Tämä kilpailumuoto oli todella hauska kokemus ja herätti mielenkiinnon osallistua myös tulevina vuosina. Kyseessä oli siis maastojuoksua ja -pyöräilyä sisältävä yhdistelmäkilpailu, jossa juostiin ensin 5,1 km, pyöräiltiin 13,8 km ja juostiin lopuksi vielä 5,1 km. Lajien vaihto tapahtui vaihtokarsinassa, jossa lenkkarit vaihdettiin ajokenkiin ja toisinpäin.

Maastoduathlon on ainakin Suomessa pieni ja uudehko kilpailumuoto, eikä SM-kisatkaan ole mitkään suuret. Tämän vuoden kisassa oli mukana arviolta 50 osallistujaa kaikissa sarjoissa yhteensä. Laji on varmasti syntynyt tavallisen "katuduahtlonin" pohjalta maastopyöräilyn suosion lisääntymisen myötä. Toivottavasti kiinnostus lajiin lisääntyy ja kisoja järjestetään tulevinakin vuosina!

Lähdön tunnelmaa

Kisa Iisalmessa oli hyvin järjestetty ja kaikki järjestelyt toimi. Juoksu- ja pyöräilyradat olivat harkiten valittu, ja reitit menivät oikeassa maastossa. Ainoastaan mäkiä olisin kaivannut reiteille hieman lisää ja potentiaalia nousuille olisi maastosta varmasti löytynyt. Pyöräilyreitti oli teknisesti haastava ja haastetta lisäsi entisestään yön yli jatkunut vesisade, joka teki kivistä ja juurista erittäin liukkaita. Kuivana rata olisi ollut juuri minun mieleeni, mutta märät juuret ja erittäin kivikkoiset kohdat olivat jäykkäperäisellä ja hieman liian koviksi jääneillä rengaspaineilla ärsyttäviä ajettavia. Vielä kun jalat olivat etukäteisväsytetyt juoksuosuudella, ei olisi jaksanut koko ajan kevennellä reisien varassa jäykkäperäisellä ajettaessa. Juoksuosuudet kulkivat minulla hyvin, varsinkin viimeinen 5,1 km osuus, jossa aikani huononi ensimmäiseen juoksuosuuteen verrattuna vain 20 s luokkaa. Ensimmäinen juoksuosuus minulta kulki aikaan 18.50. Pyöräilyyn meni aikaa noin 55 min ja viimeiseen juoksuosuuteen sellaiset 19.20. Loppuaikani oli 1.33.57.

1. juoksuosuus on startannut

Kisa lähti liikkeelle hieman nahkean tuntuisesti, johtuen ehkä liian vähäisestä alkuverryttelystä, kun aikaa varusteiden laitteluun ja järjestämiseen vaihtoalueelle meni yllättävän kauan. Juoksuosuudella kierrettiin reilun 1,5 km mittainen lenkki kolme kertaa, jossa pystyi hyvin tarkkailemaan muita kilpailijoita ja erojen syntymistä. Huomasin tehneeni juoksuosuudella toiseen naiskilpailijaan triathlonisti Pauliina Oksaseen melko selvän eron ja saatoin lähteä rauhassa pyöräosuudelle. Ensimmäisessä vaihdossa kokemuksen puute näkyi ja vaihtoon tuhrautui ihan liian kauan. Juoksuosuudella taakseni jääneet mieskilpailijat, mukaan lukien mieheni Juha, saivat minut pyöräosuudella pian kiinni ja jouduin päästämään heidät ohitseni. Jäin liukastelemaan rauhassa pyrkien välttämään kaatumista. Ajelin itsekseni kaksi 7 km mittaista lenkkiä ja kirosin liian kovia rengaspaineita moneen kertaan. Tässä vaiheessa kautta tärinän sieto alkaa olla jotenkin loppu ja alan kaivata alleni täysjoustopyörää.

Tässä Juha vielä takanani

Toinen vaihto meni jo huomattavasti paremmin, enkä tuusannut enää kenkien kanssa. Lenkkareissa olleet pikanauhat toimivat hyvin ja jalat sai pujotettua kenkälusikalla nopeasti lenkkareihin. Juoksuosuudella sain lisää tsemppiä, kun huomasin että Juha oli juossut pyöräosuudella johtaneen Jaakko Mursun ohitse ja oli matkalla kohti M40-sarjan Suomenmestaruutta! Juoksuosuus oli häneltä loistava ja toi selkeän voiton sarjassaan. Juha voitti minua 44 s loppuajassa ja olin todella iloinen hänen puolestaan. Sarjassa oli ihan kunnon kilpailu eikä voitto tullut hänelle ilmaisin. Tässä lajissa tasaisuus molemmissa suorituksissa on valtti. Juha on tänä kesänä juossut omia ennätysaikojaan ja on vahva pyöräilijä teknisessä maastossa, joten tasaisuus riitti voittoon. Tuntuu hienolta huomata, että valmennusohjelmani tuovat tulosta muillakin kuin itselläni. Niinpä matkasimme kotiin kahden SM-mitalin kanssa, mikä ei ole ihan jokapäiväistä herkkua!

Juhan varmaa menoa–minä jo jäänyt

M40 tulokset (3 parasta)
1. Juha Kauppinen JyPs 1.33.13.
2. Jaakko Mursu KuoPys1.35.26
3. Jari Kolehmainen PaksukumiTeam 1.37.15

Nyl tulokset
1. Sini Alusniemi JyPs 1.33.57
2. Pauliina Oksanen Triathlonteam 226 1.58.59

Terkuin Sini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti